Ucraina a inaintat Rusiei un memorandum cu cereri si termene precise legate de retragerea flotei rusesti din Marea Neagra din portul Sevastopol. Mosova a inchiriat portul de la guvernul ucrainean, insa acordul de leasing expira in 2017.

Ministerul ucrainean de externe a anuntat ca a oferit Rusiei un proiect de calendar al retragerii, pana la 28 mai 2017.

Ministrul de externe al Ucrainei i-a inmanat personal omologului sau memorandumul , marti, cu ocazia unei vizite la Moscova.

Partea rusa a exprimat in repetate randuri dorinta de a prelungi sederea flotei sale la Sevastopol si, deocamdata, Moscova nu a reactionat fata de cererile ucrainene.

Flota ruseasca din Marea Neagra se afla la Sevastopol de mai bine de doua secole.

Cand insa fosta URSS s-a dezintegrat, Crimea a devenit parte a Ucrainei independente si una dintre cele mai importante flote rusesti s-a pomenit cu baza intr-o tara straina.

Marina ruseasca a inchiriat portul pentru aproape 100 de milioane de dolari pe an si a facut pregatiri pentru amplasarea flotei Marii Negre la Novorossiisk.

Nu e insa clar daca portul de aici va fi gata la timp, in absenta prelungirii contractului cu Ucraina.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.