Afganistanul judeca de la jumatatea lunii martie zeci de fosti prizonieri de la Guantanamo transferati in aceasta tara sau direct incarcerati la Bagram, au anuntat miercuri surse judiciare, potrivit NewsIn.

Pana la 90 de prizonieri din 250 care faceau obiectul unor urmariri penale in inchisoarea de la Guantanamo si cea din Bagram au fost condamnati la inchisoare pentru legaturi cu insurgentii, a anuntat un purtator de cuvant al Curtii Supreme afgane, Rashid Rashid.

"Am judecat pana acum intre 80 si 90 de persoane. Majoritatea au fost condamnate la inchisoare", a spus el.

"Acuzatiile sunt furnizate de americani procurorului general si biroul sau efectueaza ancheta si ii aduce in fata tribunalelor", a spus un judecator. "Sunt judecati pentru legaturi cu talibanii si alte grupuri de opozitie", a explicat el.

Circa 20 au fost eliberati din lipsa de probe, a spus Rashid, protestand fata de acuzatiile legate de procese prea rapide. "Dezmint categoric aceste afirmatii. Facem tot ce putem: acuzatii au dreptul la un avocat si dreptul de a face apel", a spus el.

Coalitia condusa de Statele Unite a arestat sute de persoane de la caderea regimului taliban, pe care le-a dus la Guantanamo inainte de a fi transferate la Bagram, inchisoare americana la 60 kilometri nord de Kabul. Din 2002, fortele americane au trimis direct detinutii la Bagram, unde ar fi circa 600.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.