Cehia va deschide in ianuarie 2009 un prim centru de detentie pentru delincventi sexuali si condamnati care sufera de boli psihice, au anuntat marti premierul Mirek Topolanek si ministrul justitiei Jiri Pospisil, relateaza NewsIn.

"Fara aceste centre, societatea nu ar fi suficient de protejata fata de delincventii periculosi. Recidiva la delincventii sexuali este in acest moment incontrolabila", a declarat Topolanek, intr-o conferinta de presa la Brno, in estul tarii, unde va fi deschis centrul de detentie.

De mai multe decenii, specialistii cehi cereau instituirea unui centru de detentie de acest tip, subliniind ca acestor condamnati le este relativ usor sa evadeze din institutiile psihiatrice obisnuite.

Centrul de la Brno va avea 24 de celule cu cate doua paturi, dintre care doua destinate femeilor, si va fi dotat cu piscina si spatii rezervate sportului. In anii urmatori vor fi deschise alte doua centre similare, cu o capacitate totala de 400 de persoane.

In Cehia exista in prezent circa 200 de persoane susceptibile de a fi plasate in asemenea centre de detentie, a spus ministrul justitiei Jiri Pospisil, vorbind despre persoane cu dereglari psihice la care tratamentul psihiatric obisnuit nu are sanse de reusita. Decizia de plasare in aceste centre va apartine unui tribunal, care are obligatia de a reexamina cazul fiecarui detinut cel putin o data pe an.

Legea care permite crearea centrelor de detentie pentru delincventi sexuali a fost adoptata la sfarsitul anului 2007 de Parlament si semnata de seful statului la inceputul lunii aprilie. Adoptarea textului a intervenit in urma criticilor organismelor europene, ingrijorate de conditiile in care se practicau castrarile chimice sau chirurgicale ale unor delincventi sexuali in Cehia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.