Intr-o perioada in care pretul petrolului a atins niveluri extrem de ridicate, imbogatind tarile exportatoare ale "aurului negru", Brazilia pare sa-l fi apucat pe Dumnezeu de un picior, dupa ce a descoperit o noua rezerva petrolifera de mari dimensiuni.
Aceasta rezerva, descoperita in largul coastelor braziliene, in apropiere de Rio de Janeiro, pare sa fie, conform unor estimari, a treia ca marime din lume. Totodata, aceasta este si al treilea camp petrolier de mari dimensiuni descoperit in decurs de doar un an in Brazilia, ceea ce va ajuta acest stat sa obtina castiguri consistente.

Totusi, exista riscul ca Brazilia sa ajunga sa sufere de "blestemul resurselor", fenomen caracteristic tarilor nedezvoltate care descopera brusc resurse consistente de petrol. Cu toate acestea, avutia adusa de petrol nu a ajuns in mainile populatiei, ci ale unor elite care s-au imbogatit peste masura si care, cu ajutorul acestor bani, au monopolizat puterea si au subminat democratia.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.