Presa italiana a salutat marti "triumful" liderului dreptei Silvio Berlusconi, care isi pregateste "marea intoarcere" in Guvern si explica "boomul" aliatului sau Liga Nordului prin lipsa de incredere a italienilor in clasa politica, relateaza NewsIn

"Italia a ales: Berlusconi a castigat detasat", afirma cotidianul familiei Berlusconi, Il Giornale, in timp de contidianul de dreapta Il Tempo evoca pe prima pagina "triumful" lui Il Cavaliere.

"Victoria lui Berlusconi era asteptata, dar nimeni nu a crezut va castiga atat de clar. Berlusconi a reusit din nou sa ii vorbeasca Italiei. Si se spunea despre el ca este batran si obosit", continua Il Giornale.

"In mai putin de doi ani, Silvio Berlusconi si centru-dreapta au recucerit Guvernul tarii, cu o claritate care a depasit toate previziunile", comenteaza si Il Corriere della Sera.

"Noutatea este ca intoarcerea sa la putere intervine dupa o campanie electorala in cursul careia nu a promis niciun miracol, nu a lasat sa se intrevada solutii economice nedureroase. Adevaratul miracol este ca a fost acceptat de italieni prezentandu-se ca viitor sef al Guvernului fara o bagheta magica", subliniaza Corriere.

"Pentru Partidul Democrat, infrangerea este pe atat de neta pe cat este victoria lui Berlusconi. Walter Veltroni a eliminat extrema-stanga, dar nu a reusit sa atraga centrul, esuand sa cucereasca voturile moderatilor", potrivit cotidianului.

Pentru La Repubblica, de stanga, alegerea italienilor anunta "nasterea unei 'a treia republici'", pentru ca au preferat cele doua formatiuni mari - Partidul Democrat al lui Walter Veltroni si coalitia lui Berlusconi - partidelor mici. "Aceste alegeri revolutioneaza geografia politica nationala, marcand un pas decisiv al Italiei catre simplificarea politicii si punand bazele unei simplificari institutionale", comenteaza cotidianul.

Presa a insistat si asupra succesului Ligii Nordului, care a obtinut un numar dublu de voturi fata de scrutinul precedent. "Nu intelegem succesul Ligii lui Bossi", in special in nordul tarii, subliniaza Stefano Folli, de la Il Sole 24 Ore.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.