Cel putin 1.252 de persoane au fost executate in lume in 2007, China fiind pe primul loc, cu cel putin 470, potrivit unui raport publicat de organizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International, publicat astazi, informeaza NewsIn.

"In cursul anului 2007, cel putin 1.252 de persoane au fost executate in 24 de tari. Cel putin 3.347 de persoane au fost condamnate la moarte in 51 de tari. Aceste cifre sunt minime, cele reale sunt cu siguranta mai mari", arata organizatia intr-un comunicat.

Intre 18.311 si 27.562 de persoane din lume isi asteapta executia, a adaugat Amnesty.

In 2006, cel putin 1.591 de persoane fusesera executate in 25 de tari, iar cel putin 3.861 fusesera condamnate la moarte in 55 de tari.
Insa potrivit Amnesty, adevarata amploare a folosirii pedepsei capitale in lume ramane necunoscuta, pentru ca in numeroase tari executiile sunt inconjurate de secret.

"Folosirea in secret a pedepsei capitale trebuie sa inceteze: valul secretului care inconjoara pedeapsa cu moartea trebuie ridicat", a pledat Amnesty, organizatie cu sediul la Londra. "Numeroase guverne afirma ca executiile se deruleaza cu sprijinul publicului. Oamenii au, in consecinta, dreptul de a sti ce se face in numele lor".

Ca si in anii precedenti, majoritatea executiilor inregistrate are loc in cateva tari, 88% dintre ele fiind concentrate in cinci tari: China, Iran, Arabia Saudita, Pakistan si Statele Unite. In 2006, 91% dintre pedepsele cu moartea fusesera puse in aplicare in sase tari: China, Iran, Pakistan, Irak, Sudan, Statele Unite.

Subliniind scaderea cu 10% afisata de autoritatile chineze, Amnesty subliniaza totusi ca Beijingul a fost "cel mai mare utilizator de pedepse cu moartea" in 2007, cu cel putin 470 de executii. "Dar aceasta cifra se bazeaza pe informatii publice si nu este decat un minim absolut", a continuat organizatia.

Din cele 470 de executii, circa 68 au fost puse in aplicare pentru a sanctiona crime lipsite de violenta: evaziune fiscala, proxenetism si prostitutie, contrabanda.

In comunicatul sau, Amnesty citeaza estimari ale organizatiei americane Fondation Dui Hua care vorbeste despre 6.000 de executii in 2007, cifra fondata pe informatii culese de la autoritatile locale chineze.

"In conditiile in care Beijingul se pregateste sa gazduiasca Jocurile Olimpice, provocam Guvernul chinez sa puna capat utilizarii pedepsei cu moartea si sa furnizeze informatii detaliate despre folosirea pedepsei capitale", a cerut Amnesty.

In 2007, cel putin 317 persoane au fost executate in Iran, cel putin 143 in Arabia Saudita, cel putin 135 in Pakistan si 42 in Statele Unite, a precizat organizatia, afirmand ca are motive sa banuiasca ca au existat executii si in Mongolia si Malaysia. Trei tari au executat tineri cu varsta sub 18 ani: Iranul, Araba Saudita si Yemenul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.