Fostul procuror sef al Tribunalului Penal International pentru Fosta Iugoslavie, Carla del Ponte, a lansat niste acuzatii extrem de dure, chiar daca indirecte, la adresa actualului premier al nou-proclamatului stat Kosovo, Hasim Thaci, precum si la adresa altor lideri ai albanezilor kosovari.

In noua sa carte, ea pretinde ca acestia, care pe vremea razboiului din Kosovo erau membri ai UCK-Armata pentru Eliberare din Kosovo, erau implicati in traficul de organe umane prelevate de la prizonieri, in special sarbi. Conform cartii acesteia, prizonierii erau dusi la o clinica din Albania de unde li se luau organele, care apoi erau vandute clinicilor din strainatate la preturi extrem de mari.

Ceea ce face cu atat mai socanta acuzatia lansata de Carla del Ponte este ipoteza ca prizonierii nu erau ucisi de la inceput, ci treptat, dupa scoaterea unui organ ei fiind inchisi intr-o baraca unde li se vindeca operatia si unde se astepta o noua cerere de organe. Ea nu a precizat direct numele lui Thaci, ci s-a referit la "conducerea UCK", unde trebuie precizat ca Thaci era al doilea in ierarhie.

Carla del Ponte nu a putut sa deschida un proces impotriva liderilor kosovari pe vremea cand era procuror sef din cauza faptului ca "probele erau insuficiente", sugerand si ca fostii comandanti UCK, deveniti acum politicieni respectabili in Kosovo, ar intimida eventualii martori care au informatii referitoare la acest caz. Sursele sale au fost, conform declaratiei sale, "misiunea ONU din Kosovo si jurnalisti de incredere".

Acum, Carla del Ponte este ambasadorea Elvetiei in Argentina si guvernul elvetian nu a fost foarte incantat de noua sa carte, care ii poate provoca probleme.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.