Cotidianul francez Le Monde lipsea luni de la chioscuri, salariatii sai fiind intr-o greva fara precedent pentru a protesta fata de un plan de restructurare ce prevede plecarea a un sfert dintre jurnalisti, in incercarea de a reduce datoriile, relateaza NewsIn.

Salariatii Le Monde au cerut ca reducerile de personal pe care le are in vedere conducerea sa se faca pe baza de voluntariat si ca proiectul de vanzare a revistelor sa fie abandonat.

Anuntul unui plan de redresare drastic facut in urma cu o saptamana de conducere a provocat nemultumirea angajatilor cotidianului (3.200 de exemplare) si grupului Le Monde, care are in total 1.600 de angajati.

Planul prevede suprimarea a 130 de locuri de munca din 600 la SEM, compania care editeaza cotidianul, dintre care 85-90 de jurnalisti, adica un sfert din redactie. Conducerea a anuntat ca nu vor fi doar plecari voluntare, ci si demiteri.

Planul prevede si vanzarea diviziilor deficitare sau considerate neesentiale, ceea ce inseamna inca 170 de locuri de munca. Este vorba despre revistele Les Cahiers du cinéma, Fleurus Presse (pentru tineret), sau suplimentul specializat in literatura religioasa La Procure.

Presedintele Consiliului de Administratie al grupului Le Monde, fostul redactor-sef Eric Fottorino, a declarat ca spera ca planul va fi pus in aplicare in modul cel mai eficient si echitabil posibil.

Este pentru prima oara in istoria Le Monde, care apare din 1944, cand jurnalistii inceteaza lucrul din motive interne. Greva a fost votata marti cu o majoritate zdrobitoare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.