Turkmenistanul a fost de acord sa furnizeze anual Uniunii Europene 10 miliarde de metri cubi de gaz, a anuntat comisarul european pentru relatii externe Benita Ferrero-Waldner, citata de cotidianul Financial Times in editia electronica.
Promisiunea presedintelui turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov intervine in contextul unei competitii intense, declansata dupa moartea fostului lider izolationist Saparmurat Niazov, pentru accesul la rezervele uriase de gaz pe care le are aceasta tara.
Berdimuhamedov a promis sa furnizeze mai mult gaz Rusiei, cel mai important cumparator de gaz turkmen, printr-o conducta ce ar urma sa fie construita, si Chinei, printr-un traseu trans-asiatic care ar trebui sa fie operational anul viitor. S-a luat in calcul si o ruta sudica catre Pakistan.

Statele Unite si UE au facut presiuni pentru ca gazul sa fie transportat catre vest prin Marea Caspica, in cel mai bun caz printr-o conducta submarina care ar evita teritoriul Rusiei si s-ar conecta la Nabucco, conducta europeana de 3.300 de kilometri care ar trebui sa lege Marea Caspica de Europa Centrala.
"Presedintele ne-a dat asigurari ca 10 miliarde de metri cubi vor fi pusi deoparte pentru Europa, pe langa posibilitati de participare la noi campuri care vor fi scoase la licitatie", a declarat Ferrero-Waldner pentru FT, dupa ce s-a intors din Turkmenistan. Nu este "o cantitate mare", dar este "un foarte important prim pas", a adaugat oficialul european.

Expertii spun ca nu este clar cum si cand va fi livrat acest gaz. Toate exporturile de gaz actuale ale Turkmenistanului, de circa 50 de miliarde de metri cubi, sunt acoperite de contracte care expira in 2028. Turkmenistanul are si alte rezerve, dar acestea nu sunt exploatate, iar exploatarea lor pune dificultati tehnice, pe langa obiectiile politice ale Rusiei si altor state de la Marea Caspica. O conducta submarina catre Azerbaidjan, unde s-ar conecta la cea deja existenta catre Occident, ar intampina aceleasi dificultati.

Exista trei optiuni pe termen scurt, a spus Ferrero-Waldner. Una ar fi interconectarea printr-o miniconducta a instalatiilor offshore azere si turkmene, aflate la o distanta de 60 de kilometri. O alta ar fi construirea unei conexiuni terestre cu Kazahstanul. Cea de a treia optiune este lichefierea gazului si transportarea acestuia pe mare.

Potrivit lui Reinhard Mitschek, directorul Nabucco, constructia proiectului de cinci miliarde de euro va incepe in 2010. Prima faza, care va lega Austria de Ankara via Ungaria, Romania si Bulgaria, va fi incheiata in 2013. De la Ankara, conducta ar urma sa fie conectata la conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, deja existenta.

Chiar si functionand la capacitatea maxima de 30 de miliarde de metri cubi pe an, Nabucco va acoperi doar o mica parte din nevoile de gaz ale Europei, estimate la 500 de miliarde de metri cubi, iar majoritatea cantitatilor vor continua sa fie asigurate de Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.