Spectaculoasa cladire permite vizitatorilor sa urce pe acoperis pentru a admira orasul si fiordul Regele Harald al V-lea a inaugurat, sambata, noul edificiu al Operei Nationale, cel mai mare lacas de cultura construit in Norvegia in 700 de ani.

Ingenioasa cladire de marmura ridicata in capitala, pe tarmul fiordului Oslo, implineste un vechi vis al melomanilor. Hotararea palamentului norvegian de a aproba construirea acesteia a venit dupa 120 de dezbateri privitoare la sediul operei nationale.

La ceremonia de inaugurare au participat cancelarul german Angela Merkel si regina Margareta a Danemarcei, pe langa numeroase personalitati locale. "Unii au sperat ca noua opera va fi la fel de impozanta precum cea de la Sydney.

Chiar este", a spus ministrul norvegian al culturii, Trond Giske. Parlamentul a dat unda verde pentru construirea edificiului in 1999, iar statul a aprobat finantarea proiectului. Astfel, s-au incheiat 120 de ani de dezbateri pentru ca opera sa aiba in sfarsit propriul sediu, dupa ce reprezentatiile sale au avut loc in vechile teatre ale orasului.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.