Premierul Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero a anuntat componenta noului sau cabinet, care pentru prima data in istoria Spaniei este format din mai multe femei decat barbati.

Fostul ministru al locuintelor, Carme Charon, unul din politicienii in ascensiune, devine prima femeie ministru al apararii al Spaniei.

Noul cabinet include cinci nume noi, in vreme ce nume importante din fostul guvern si-au pastrat portofoliile.

Numirea noului cabinet este urmarea victoriei in alegeri obtinuta de Partidul Socialist condus de dl Zapatero luna trecuta.

"Sunt mandru ca in guvern sunt mai multe femei decat barbati" a declarat premierul Spaniei dupa depunerea juramtntului in fata Regelui Juan Carlos.

Noua ministri ai noului cabinet sunt femei iar opt sunt barbati, dar daca intra la socoteala si primul ministru numararul intre femei si barbati este egal.

Dl Zapatero a optat pentru continuitate la o serie de ministere - inclusiv la Ministerul de Externe, la Ministerul de Interne sau la Ministerul Economiei.

El a creat un minister nou pentru egalitatea de sanse, care este condus de o femeie, Bibiana Aido in varsta de 31 de ani. Numierea ei aduce o alta premiera in istoria politca a Spaniei.

Domnul Zapatero a spus in prima lui conferinta de presa de dupa investire ca doamna Aido este cel mai tanar ministru pe care l-a avut vreodata guvernul Spaniei.

Vice-premierul Spaniei este tot o femeie, in persoana doamnei Maria Teresa Fernadez de la Vega.
Noul guvern al Spaniei si-a inceput noul mandat vineri. Premierul Zapatero are in fata doua mari probleme - o economie in scadere si o resurgemta a militantilor din zona separatista basca.
In plus el va fi nevoit sa guverneze fara o majoritate absoluta in Parlament.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.