Louis Michel, comisarul european pentru Dezvoltare, lansa zilele trecute un avertisment alarmant. In opinia sa, "un soc alimentar mondial este pe cale sa se produca".

Mai putin vizibil ca socul petrolului, afirma comisarul european, dar care ar putea avea ca efect "un adevarat tsunami economic si umanitar". Analistii de la cotidianul "Les Echos" sunt de parere ca cel mai afectat va fi continentul african, unde tensiunile sociale provocate de costul vietii au capatat o amploare fara precedent.

Revolte din aceleasi motive se inregistreaza insa si in Asia, cu precadere in Vietnam, Bangladesh, Filipine, desi guvernele tarilor respective adopta masuri urgente pentru prevenirea unor catastrofe umanitare. Asa cum anuntau recent agentiile de presa, explozia pretului la grau a provocat revolte in Egipt, unde manifestantii l-au supus criticilor severe chiar pe presedintele Moubarak. Un factor agravant, relevat de "Les Echos", este decizia unor tari producatoare de materii prime, inclusiv agricole, cum este India, primul exportator mondial de orez, sau Vietnamul, de a-si reduce sau chiar suspenda exporturile la acest produs, ceea ce a avut ca efect o explozie a preturilor.

Principal aliment pentru mai bine de trei miliarde de persoane de pe Terra, orezul a devenit unul dintre cele mai cautate si scumpe produse alimentare pe pietele lumii. In contractele pentru livrarile din luna mai a.c. , anunta Chicago Board of Trade, a fost depasit pragul simbolic de 20 dolari suta de livre de orez, pretul contractat dublandu-se. In primele trei luni ale acestui an, pretul orezului a crescut deja cu 40 la suta. Iar perspectivele nu sunt deloc optimiste.

Stocurile, evaluate la 75 milioane tone, nu pot acoperi necesarul de consum mondial de orez decat pentru doua luni, a anuntat Departamentul american al Agriculturii. Ele sunt inferioare stocurilor din 2005/2006 si foarte putin superioare celor din 2006/2007. Un fenomen important semnalat de experti este cresterea consumului de orez, in perioada 2005-2008, cu 0,5 la suta anual, in timp ce productia a crescut cu doar 0,25-0,3 la suta.

Cauze "pe termen lung" ale penuriei mondiale de produse agricole

Fara indoiala, releva analistii de la cotidianul francez "Les Echos", penuria mondiala de produse alimentare agricole a fost determinata, in parte, de conditiile climaterice (inundatiile in Bangladesh, intemperiile din China, seceta in multe tari ale lumii, cu prioritate in Asia si Africa), precum si ca urmare a dezvoltarii productiei de biocarburanti.

Dar, in opinia lui Pascal Lamy, directorul general al OMC, exprimata la o intalnire cu membrii Asociatiei franceze a jurnalistilor specializati in economie si finante, aceasta penurie are si niste cauze "pe termen mai lung". Aparitia si amplificarea clasei sociale de mijloc in China si India, ale carei cerinte de natura economica practic au explodat, spunea Lamy, se reflecta si in cantitatea si calitatea alimentelor solicitate. Se consuma din ce in ce mai multa carne de pui si porc, consumatoare, si ele, de cereale.

Un fenomen ce s-a adaugat la motivarea deciziei unor tari mari producatoare de cereale de a-si reduce exporturile pentru a proteja pietele interne, precum si la explicarea cauzelor exploziei preturilor nu numai la orez, dar si la alte produse alimentare agricole. Ceva mai optimisti sunt economistii de la FAO, care cred ca, in 2008, productia mondiala de orez ar putea creste totusi cu 1,8 la suta fata de anul precedent, respectiv cu circa 12 milioane tone, in conditii normale de clima.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.