Televiziunea si radioul de la Tiraspol au difuzat sambata dimineata o alocutiune a liderului Igor Smirnov adresata cu ocazia implinirii a 64 de ani de la "eliberarea orasului de agresorii fascisti germano-romani", ocazie de a demoniza imaginea Romaniei, transmite NewsIn.

"Infinite 970 de zile au domnit fascistii romani pe pamantul Transnistriei", a spus Smirnov in discursul sau. "Nou-zamislitii domni halucinau imaginandu-si o Romanie Mare, de la Tisa pan-la Nistru. Prin foc si sabie impuneau ei aici, cu forta, civilizatia romaneasca, visand la sclavi docili si pamanturi bogate", a continuat liderul transnistrean.

El le-a spus locuitorilor din Tiraspol ca intre 1941 si 1944 in regiune "se dezlantuise Siguranta si Jandarmeria, impanzind Transnistria cu o retea densa de puscarii si lagare de concentrare".

"Dar transnistrenii nu s-au resemnat si nu au cedat ocupatiei. Pentru lupta cu dusmanul odios s-au mobilizat toti locuitorii regiunii. Mii de oameni din Tiraspol au luptat cu ocupantii in detasamente de partizani si grupuri clandestine de rezistenta. Tocmai unitatea si prietenia, credinta si taria de caracter ne-au salvat de fiecare data Patria, inca din vechime. La fel si atunci, unitatea si puterea morala de nezdruncinat a oamenilor sovietici, a armatei si poporului, au devenit factorul principal care a determinat zdrobirea dusmanului perfid", a mai declarat Igor Smirnov.

"Tiraspolul sarbatoreste sambata 64 de ani de la eliberarea orasului de agresorii fascisti germano-romani", au scris mai multe agentii de stiri transnistrene, care relateaza ca in data de 12 aprilie 1944 in Tiraspol au intrat eliberatorii Armatei Rosii, curmand astfel ocupatia care a durat 970 de zile. In 12 aprilie la Tiraspol au loc in fiecare an serbari traditionale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.