Noua rugaciune liturgica pentru evrei este oportuna, considera cardinalul Walter Kasper, presedintele Comisiei pentru raporturile religioase cu ebraismul, conform Radio Vatican.

Noua formulare a rugaciunii din Vinerea Sfanta, realizata de papa Benedict al XVI-lea "a fost oportuna": afirma cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului pontifical pentru promovarea unitatii crestinilor si al Comisiei pentru raporturile religioase cu ebraismul, intr-un articol publicat in editia de a cotidianului "L'Osservatore Romano", publicatia semi-oficiala a Sf. Scaun.

Prelatul subliniaza cum noua formulare a rugaciunii a adus "importante imbunatatiri la textul din 1962". Acesta vorbeste astfel despre "Isus drept Cristos si Mantuire a tuturor oamenilor, deci si al evreilor", noua formulare fiind "fondata pe ansamblul Noului Testament", exprimand "ceea ce pana acum era presupus ca evident, dar nu era tematiza suficient". Nu este vorba, asadar, continua cardinalul Kasper, de ceea ce multi au inteles ca "o afirmatie noua si neprietenoasa fata de evrei".

Inaltul demnitar subliniaza apoi in articolul sau necesitatea "unei mari sensibilitati in raportul ebraico-crestin". Daca in prezent ne angajam pentru un respect reciproc, acesta se poate intemeia numai pe recunoasterea reciproca a diversitatii noastre". De aceea, continua prelatul, "nu ne asteptam de la evrei sa fie de acord in privinta continutului cristologic al rugaciunii din Vinerea Sfanta, ci sa respecte faptul ca noi crestinii ne rugam in conformitate cu credinta noastra, dupa cum, natural, respectam si noi modul lor de a se ruga".

Cardinalul Kasper pune intrebarea fundamentala: "Crestinii trebuie sa se roage pentru convertirea evreilor? Poate exista o misiune fata de evrei?".

In rugaciunea reformulata, aminteste cardinalul, "nu se gaseste cuvantul convertire", dar el "este inclus indirect in invocarea ca evreii sa fie iluminati pentru ca sa-l recunoasca pe Isus Cristos". Ca raspuns la aceasta interogatie, prelatul observa ca "Biserica Catolica, spre deosebire de unele cercuri protestante, nu cunoaste fata de evrei o misiune organizata si institutionalizata".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.