Presedintele polonez Lech Kaczynski a incercat joi sa isi nuanteze declaratiile in care a asociat negocierile pentru un parteneriat UE- Rusia cu viitorul Georgiei si Ucrainei in NATO, relateaza Reuters.

Kaczynski a declarat miercuri pentru Reuters ca, inainte de a decide daca blocheaza sau nu lansarea discutiilor pentru un parteneriat UE-Rusia, Polonia ar vrea sa vada un acord in cadrul UE in legatura cu plasarea clara a Georgiei si Ucrainei pe calea catre NATO.

"Trebuie sa asociez aceste doua probleme, desi as prefera sa nu o fac", a spus el. Intrebat daca tara sa va bloca negocierile cu Rusia, Kaczynski a spus: "Mi-ar placea sa stiu intai cum va fi rezolvata problema MAP pentru Ucraina si Georgia".

In urma declaratiilor presedintelui polonez, Rusia a avertizat joi Polonia, prin vocea unui oficial din Ministerul de Externe, sa nu faca din UE ostatica NATO. "Daca Polonia vrea sa faca din UE ostatica NATO, atunci merge in directia cea buna", a declarat sub acoperirea anonimatului un oficial din Ministerul rus de Externe, citat de Interfax.

Intrebat daca tara sa impune o astfel de conditie pentru a ridica vetoul in cazul negocierilor UE-Rusia, Lech Kaczynski a declarat, joi intr-o conferinta de presa de la Helsinki, ca : "Nu a existat o astfel de formulare (in interviu - n.red.). Am spus ca ar trebui sa luam in considerare acest aspect ... Am spus ca nu ar trebui sa ne grabim in ceea ce priveste negocierile" UE-Rusia.

Tarile NATO nu au acordat celor doua foste republici sovietice statul de candidate la aderare, la summitul de la Bucuresti de saptamana trecuta, dar au stipulat in declaratia finala ca Ucraina si Georgia vor adera la Alianta intr-un viitor neprecizat. Germania si Franta au fost printre tarile care s-au opus ca cele doua foste republici sovietice sa primeasca Planul de Actiuni in vederea aderarii (MAP), in timp ce in tabara sustinatorilor au fost majoritatea tarilor fost comuniste, Statele Unite si Canada.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.