Generalul David Petraeus, cel mai inalt gradat american din Irak, a recomandat marti suspendarea pentru cel putin o luna si jumatate, incepand din iulie, a retragerii trupelor americane din Irak, noteaza NewsIn

"Recomand sa continuam retragerea brigazilor combatante trimise ca intariri si ca dupa retragerea ultimei brigazi din cele cinci, in iulie, sa incepem o perioada de 45 de zile de evaluare si consolidare", a spus generalul Petraeus in prima zi a audierii sale in Congresul american, alaturi de ambasadorul Statelor Unite in Irak, Ryan Crocker.

"Vom incepe o examinare a conditiilor de pe teren, pentru a determina in ce moment putem recomanda noi reduceri" ale contingentului, a adaugat generalul Petraeus, calificand progresele din Irak drept "fragile si reversibile".

Contingentul american din Irak se ridica in prezent la 158.000de militari. Pana in iulie, numarul militarilor va scadea la 140.000, cu 10.000 mai mult decat inainte de suplimentarea de la inceputul anului 2007.

Casa Alba a lasat clar sa se inteleaga miercuri ca presedintele George W. Bush va aproba recomandarile comandantului american din Irak si va anunta maine o pauza in reducerea efectivelor din aceasta tara, dupa luna iulie, transmite AFP, citat de NewsIn.

"L-ati auzit pe presedinte spunand ani de zile ca este genul de comandant-sef care isi asculta comandantii de pe teren si pe expertii care ii pot da cele mai bune sfaturi", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Dana Perino.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.