Barack Obama a cerut astazi deschiderea unui dialog cu Iranul, in cadrul unui "asalt diplomatic" care sa puna capat razboiului din Irak, la cateva ore dupa ce generalul Petraeus a spus ca Teheranul are un rol "distructiv" in Irak, relateaza NewsIn.

"Trimitera de intariri militare in 2007 a redus nivelul violentelor" a recunoscut candidatul democrat, dar "ceea ce s-a intamplat in Basra este un exemplu al siitilor care se lupta pentru putere, ceea ce subliniaza complicarea situatiei". "Avem mai multe sanse sa rezolvam problema daca aplicam masurat o presiune crescanda si cred ca acest lucru trebuie sa includa un calendar de retragere si un asalt diplomatic care sa includa Iranul", a adaugat Obama.

"Nu cred ca putem stabiliza situatia fara Iran", a subliniat el.
David Petraeus, comandantul fortelor americane din Irak, a declarat anterior ca Iranul are un rol "distructiv" in Irak prin sustinerea acordata militiilor siite in interiorul tarii.

"Recent, unele militii au redevenit active, aceasta resurgenta evidentiaza rolul distructiv al Iranului, prin finantarea, antrenarea, inarmarea si conducerea 'fortelor speciale' si relanseaza temerile liderilor irakieni privitoare la Iran", a explicat el in audierea din Senat.

Obama a mai sugerat ca Statele Unite trebuie sa-si fixeze un obiectiv modest in Irak, care sa permita apropierea perspectivei realiste a unei retrageri a militarilor. "Problema este ca definitia este prea ambitioasa, dar daca se ia drept criteriu un statu quo in care sa nu existe izbucniri semnificativede violenta, in care mai exista coruptie, dar tara se descurca, nu-si ameninta vecinii si nu este o baza al-Qaida, mi se pare un obiectiv rezonabil care se poate atinge intr-un termen potrivit", a explicat Obama, care a promis ca, daca va fi ales, va retrage trupele combatante in 16 luni.

"Nu-mi pot imagina ca statu quo ar fi realizabil cu o retragere precipitata", a declarat ambasadorul american in Irak, Ryan Crocker. "Nu aceasta este problema. Problema este ca definitia succesului este prea drastica: nicio urma de al-Qaida, nicio sansa sa se reconstituie, un guvern irakian foarte eficient, o democratie multietnica si multireligioasa in stare functionala, nicio influenta iraniana...atunci exista posibilitatea sa ramanem acolo 20 sau 30 de ani", a replicat Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.