Dezbaterile privind reforma sistemului ONU sunt insotite de izbucnirea unor scandaluri de coruptie. Unul dintre acestea este cel legat de participarea secretarului general Kofi Annan in afacerile oneroase cu petrol desfasurate in cadrul Programului ONU, "petrol contra hrana".

In cadrul unei declaratii pentru presa, Kofi Annan a iesit la contraatac, afirmand ca Statele Unite si Marea Britanie trebuie sa-si asume vina, deoarece contrabanda s-a petrecut cu acordul tacit al functionarilor celor doua tari. "Gramada de bani pe care a facut-o Saddam din contrabanda cu petrol sub acoperirea programului "petrol contra hrana", a aratat Kofi Annan, a fost facuta sub supravegherea americana si britanica". Acuzatiile lui Annan nu sunt lipsite de credibilitate.

De altfel, acesta a oferit si o explicatie pentru atitudinea toleranta a autoritatilor americane si britanice: "Posibil, arata acesta, SUA si Marea Britanie stiau exact ceea ce se intampla, dar au decis sa inchida ochii la contrabanda din Turcia si Iordania pentru ca erau aliati." Autoritatile americane deruleaza o ancheta pentru stabilirea persoanelor si companiilor implicate in contrabanda cu petrol, in cadrul acesteia fiind arestati trei oameni de afaceri din SUA, Marea Britanie si Bulgaria.

Programul "petrol contra hrana" a fost instituit pentru a permite Irakului, in perioada 1996-2003, cand se afla sub embargo international, sa achizitioneze bunuri de prima necesitate pentru populatie. Prin intermediul programului au fost derulate afaceri in valoare de 64 miliarde de dolari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.