Presedintele Republciii Moldova, Vladimir , a convenit telefonic sa se intalneasca, la o data “apropiata” ce urmeaza a fi stabilita, cu liderul separatist transnistrean Igor Smirnov.

Cei doi vor discuta, la prima lor intalnire directa din ultimii sapte ani, “masuri de consolidare a increderii” intre cele doua parti, dupa cum consemneaza agentia Itrar-TASS. Aceeasi agentie aminteste ca Republica Moldova si reprezentantii regimului transnistrean au purtat, pana in februarie 2006, negocieri in formatul 5 2, la care partea moldoveneasca a fost reprezentata de ministrul integrarii Vasile Sova, iar cea transnistreana de “ministrul de externe” Valeri Litkai.

Dupa mai bine de doi ani de la inghetarea acestor negocieri, presedintele Voronin a anuntat saptamana trecuta, dupa convorbiri cu ambasadorul Rusiei la Chisinau, Valeri Kuzmin, elaborarea unui pachet de documente pentru reglementarea chestiunii transnistrene, gata de semnare de catre cei doi protagonisti si cei cinci mediatori (UE, Rusia, Ucraina, Statele Unite si OSCE).

De asemenea, Voronin a venit la summit-ul NATO la Bucuresti cu propunerea de adoptare a unui document prin care comunitatea internationala sa consfinteasca neutralitatea Republicii Moldova.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.