Comisia constitutionala a Kosovo a anuntat luni ca a elaborat proiectul de Constitutie a statului care si-a proclamat independenta fata de Serbia in 17 februarie si a organizat la Pristina o ceremonie solemna de semnare a documentului, informeaza NewsIn.
"Noua Constitutie a Kosovo este vointa noastra, caci reprezinta vointa cetatenilor Kosovo", a declarat premierul Hashim Thaci, care a asistat la aceasta ceremonie simbolica. "Pentru prima oara in istoria sa, Kosovo adopta o Constitutie care este in acord cu vointa cetatenilor sai", a adaugat seful Guvernului.
Proiectul de Constitutie a primit aprobarea trimisului Uniunii Europene in Kosovo Peter Feith, care conduce Biroul Civil International (BCI). Institutia este insarcinata sa pregateasca desfasurarea unei misiuni UE in Kosovo, chemata sa insoteasca noul stat spre independenta.

"Kosovo va avea o Constitutie moderna, care va ajuta tara sa se apropie de Europa", a spus Feith, in cursul unei ceremonii.Parlamentul Kosovo, care trebuie sa aprobe proiectul de Constitutie inainte de intrarea sa in vigoare, nu a anuntat data la care va organiza reuniunea dedicata documentului.
Proiectul de Constitutie defineste Kosovo drept republica parlamentara si drept stat ce apartine tuturor cetatenilor sai.

"Republica Kosovo este un stat laic, neutru din punct de vedere al convingerilor religioase", precizeaza documentul.Documentul acorda importante drepturi minoritatilor, in special sarbilor. Limbile oficiale ale statului sunt albaneza si sarba, potrivit proiectului.

"Constitutia va respecta drepturile fiecarui cetatean al republicii", a declarat presedintele Comisiei, Hajredin Kuci.Serbia si aliata sa, Rusia, resping vehement independenta Kosovo, recunoscuta de 30 de tari, printre care Statele Unite si principalele tari din UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.