20 de morti intr-un incendiu cumplit care a devastat un hotel parizian

Cel putin 20 de persoane, intre care noua copii si un bebelus, au murit in noaptea de joi spre vineri intr-un incendiu devastator care a cuprins un hotel din centrul Parisului, in cartierul Operei si al marilor magazine, se arata intr-un ultim bilant al pompierilor, citat de AFP. Potrivit autoritatilor, bilantul este unul provizoriu avind in vedere ca pompierii nu au terminat inca operatiunile de degajare a etajelor superioare ale hotelului, a carui structura a fost "foarte grav afectata".

Victimele sint de nationalitate franceza, senegaleza, portugheza, ivoriana, americana, ucraineana si tunisiana, hotelul fiind locuit in mare parte de imigranti. Cel putin 55 de persoane au fost ranite, dintre care 13 se afla in stare grava. Incendiul, care a distrus complet hotelul Paris-Opera, un imobil de sase etaje situat pe strada Provence, in apropierea Galeriilor Lafayette, a fost de origine accidentala, insa deocamdata nedeterminata.

Cuprinsi de panica, multi s-au aruncat in gol

Pompierii, alertati la ora locala 2.20 (0.20 GMT), au declansat un plan de urgenta care prevede o vasta mobilizare a echipelor de salvare. Peste 250 de pompieri si membri ai serviciilor medicale de urgenta, 57 de echipaje si opt ambulante de reanimare au intervenit pentru a tine sub control situatia. Potrivit martorilor, puternicul incendiu a provocat scene de panica.

"Am vazut oameni care sareau de la etaj, unul chiar de la etajul 3", a povestit o rezidenta a zonei. Un alt martor, Shakib San, care locuieste intr-o cladire invecinata, a declarat ca a fost trezit de strigate: "Foc! Foc!". El a vazut trei persoane sarind de la fereastra, intre care o femeie si copilul ei, care dupa contactul dur cu solul nu s-au mai miscat.
Prostituatele, ingrozite de incendiu. Primii martori ai incendiului au fost prostituatele aflate in micile hoteluri din apropierea cladirii. Una dintre acestea, Laure, a povestit ca, ajutata de alte femei, a reusit sa-l scoata pe un locatar cuprins de flacari printr-un geam de la mansarda cladirii. Un alt locatar s-a refugiat pe acoperisul cladirii, strigind si facind semne disperate pompierilor.

Dat fiind numarul mare de victime, paramedicii au instalat un spital de campanie in incinta Galeriilor Lafayette, unde a fost amenajata si o morga provizorie.

Hotelul nu avea decit o cale de acces, respectiv usa de la intrare, iar acest tip de cladire este verificat in mod regulat de politie. In opinia pompierilor, bilantul ar fi fost mai putin grav daca locatarii ar fi ramas in camerele lor, fara sa incerce sa fuga. Dintre cei 76 de locatari, majoritatea erau membri ai unor familii numeroase de imigranti africani. Circulatia prin zona a fost deviata, fapt ce a provocat uriase ambuteiaje. Ministrul francez de interne, Dominique de Villepin, s-a deplasat la fata locului, iar presedintele Jacques Chirac si-a exprimat "sentimentul de oroare" si "emotia" provocate de acest incendiu "care constituie una dintre cele mai dureroase catastrofe ce au indoliat Parisul".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.