Anchetatorii britanici isi continua investigatia in cazul tentativei de asasinare a unui fost spion KGB rus care a activat si pentru serviciile de informatii din Marea Britanie, in timpul Razboiului Rece. Oleg Gordievsky, unul dintre spionii dubli rusi cu cel mai inalt rang care a reusit sa fuga din fosta Uniune Sovietica, in 1985, intr-o tara occidentala, principala sursa de informatii pentru MI5 intre 1982 si 1985, decorat pentru activitatea sa chiar de catre Regina Marii Britanii, a fost otravit, anul trecut, in noiembrie, de un asasin rus care l-a vizitat la locuinta sa secreta din Surrey. Gordievsky, care sustine ca MI6 a incercat sa stopeze ancheta, se considera o noua victima a razbunarii serviciilor de informatii ruse, dupa uciderea, in 2006, a unui alt ex-spion rus, Alexander Litvinenko.

Cazul lui Oleg Gordievsky, agentul in varsta de 70 de ani, a fost intens mediatizat anul trecut, in noiembrie, cand presa a dezvaluit ca fostul spion KGB a fost transportat de urgenta de la locuinta sa din Surrey, din Marea Britanie, la un spital din Guilford, dupa ce i s-a facut rau. El a zacut inconstient timp de 34 de ore. Recuperarea, facuta in cadrul unui spital privat platit de fostii sai sefi din MI6, a durat doua saptamani. In urma tentativei de asasinat, Gordievsky a ramas partial paralizat. Nici in prezent ne poate sa-si simta degetele. Politia din Surrey a confirmat, sambata, ca se continua ancheta privind un posibil atentat la viata lui Gordievsky, desi rusul a acuzat ca MI6 l-ar fi abandonat si ca s-ar fi incercat chiar musamalizarea acestui asasinat si inchiderea cazului, scria ieri ziarul Daily Mail. Conform publicatiei britanice, politia a decis redeschiderea cazului dupa presiunile exercitate la nivel inalt de personaje din serviciile de informatii.

Fostul spion KGB Gordievsky, stabilit in Marea Britanie din 1995, a fost recompensat, anul trecut, in octombrie, de regina Marii Britanii, cu o medalie pe care o primise si superspionul fictiv James Bond, in semn de recunoastere a serviciilor sale puse in slujba securitatii Regatului Unit. De la momentul atentatului comis asupra sa si pana in prezent, Gordievsky a sustinut in permanenta ca se considera victima unei incercari de asasinare, pusa la cale de Kremlin, la fel ca in cazul fostului sau prieten, ex-agentul KGB Alexander Litvinenko. Gordievsky a afirmat ca stie ca se afla pe lista neagra a serviciilor de informatii ale Moscovei, alaturi de nume ca cel al magnatului rus Boris Berezovsky, aflat in exil in Marea Britanie, fostul premier al Ceceniei si Alexander Litvinenko.