Favoritul principal pentru conducerea miliardului de crestini catolici pare sa fie primul cardinal care a sustinut "Santo Subito", sanctificarea cat mai rapida a Papei Ioan Paul al II-lea. Cardinalul Joseph Ratzinger, teologul german considerat un adevarat gardian al Doctrinei Credintei, pe care, dealtfel, o pazeste la Vatican de 23 de ani, a lansat saptamana aceasta, in Germania, o noua carte, care intareste pozitia Bisericii Catolice azi: ferma aparatoare a sfintei credinte in fata laicizarii excesive a societatii actuale.

Cardinalul german, care implineste chiar astazi 78 de ani, candidatul conservator cu cel mai multe sanse la tronul Sfantului Petru, critica dur directia gresita spre care se indreapta Europa azi. Aparuta cu doar cateva zile inainte conclavului care va desemna viitorul Papa, cartea celui care a fost mana dreapta a lui Ioan Paul al II-lea naste controverse in lumea secularizata fara masura dar, in acelasi timp, poate prefigura insusi viitorul Bisericii Catolice. Dupa ce regretatul Papa Ioan Paul al II-lea a incercat in van sa introduca in Constitutia Europei un preambul privind radacinile crestine ale civilizatiei europene, cardinalul Ratzinger afirma raspicat in cartea sa, "Valori in timpuri de prefacere", necesitatea ca Europa sa se intoarca la traditiile crestine daca vrea sa se mai salveze.

Culmea, chiar zilele acestea de dupa moartea Papei s-a lansat in Franta dezbaterea asupra referendumului privind Constitutia Europeana, care urmeaza sa aiba loc la sfarsitul lui mai. Daca o singura tara respinge Tratatul constitutional, acest text devine maculatura. Germania a reusit sa transfere votul in Parlament. Daca germanul Ratzinger devine Papa, este posibil ca si crestin-democratii din Bundestag sa respinga aceasta Constitutie necrestina. "Daca Franta nu va vota in favoarea Constitutiei, ea va inceta sa mai existe din punct de vedere politic in Europa" a declarat ieri "cu ingrijorare" presedintele francez Jacques Chirac, unul din cei mai inversunati militanti impotriva cerintei Papei de a se consemna si valorile crestine in Constitutia Europeana.

Aproape intamplator, tot ieri a fost dat publicitatii si ultimul mesaj oficial al Pontifului, care evoca orizontul intunecat care se poate intinde asupra lumii care-I intoarce spatele lui Iisus Hristos. "Umbre intunecate" se lasa deasupra umanitatii, scria Papa cu doar doua zile inainte de a fi spitalizat, pentru ultima data. "In ziua de azi societatea umana pare sa se disipeze in umbre intunecate in timp ce este zguduita de evenimente tragice si este nimicita de catastrofale dezastre naturale", a scris Papa in ceea ce avea sa devina ultimul sau mesaj, pentru Ziua Mondiala a Misiunilor Bisericii Catolice.

"Cat de multi misionari martiri in zilele noastre!", exclama Papa. "Fie ca exemplul lor sa atraga multi tineri si tinere pe poteca eroicei fidelitati fata de Hristos". Inceputurile innegurate ale acestui veac si ofensiva in Occident a Bisericii Catolice, pe urmele lui Hristos, ar putea declansa furtuna care ne va revela daca acest secol va fi religios sau nu va fi deloc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.