Birourile de vot s-au deschis ieri dimineata in Muntenegru pentru primele alegeri prezidentiale de la separarea acestei republici ex-iugoslave de Serbia in 2006.

Un numar de 1.141 de birouri de vot s-au deschis la ora locala 8.00, 490.000 de alegatori fiind chemati sa isi aleaga seful statului dintre patru candidati.

Sondajele preelectorale l-au dat drept mare favorit pe presedintele in exercitiu Filip Vuianovici, principalii rivali ai acestuia fiind prosarbul Andria Mandici si liberalul Neboisa Medoievici, acestia doi sperand sa ajunga in al doilea tur de scrutin, situatie in care opozitia ar putea prezenta un singur candidat. Desi cele 52,8 la suta din intentiile de vot pentru Vuianovici ii lasau putine sanse lui Mandici (19 la suta) si Medoievici (18 la suta).

In cadrul campaniei electorale, Vuianovici s-a folosit de popularitatea liderului Partidului Democrat al Socialistilor (DPS), al premierului Milo Djukanovici. Acesta din urma este arhitectul independentei Muntenegrului, a favorizat o puternica crestere economica, in principal prin dezvoltarea turismului, dar este si tinta justitiei din Italia pentru implicarea sa intr-un amplu trafic cu tigari.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.