Bulgaria a recunoscut pentru prima data, vineri, ca granicerii sai au ucis persoane care incercau sa fuga din tarile comuniste, relateaza AFP.
"Am aflat ca cel putin doi germani din RDG au fost ucisi cand incercau sa fuga prin Bulgaria, in 1974 si in 1988", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei oficiale pentru cercetarea arhivelor comuniste, Ekaterina Bonseva, precizand ca acestea nu sunt decat primele informatii obtinute in urma cercetarilor.
Istoricii considera ca pana la caderea Cortinei de Fier, in 1989, zeci de persoane - pana la 100 de cetateni din Blocul de Est - au fost ucise de granicerii bulgari cand incercau sa treaca in Turcia sau Grecia. Sofia nu recunoscuse niciun astfel de caz pana acum.

Verificarile au fost demarate in luna martie, dupa ce un cercetator de la Universitatea Oldenburg din Germania, Stefan Appelius, a confirmat ca are dovezi privitoare la cel putin 18 persoane care incercau sa fuga si care au fost ucise in timpul a 845 de tentative de trecere ilegala a frontierei bulgare.
Intr-un interviu acordat New York Times, Appelius a spus ca aproximativ 4.500 de persoane au incercat sa fuga din Blocul comunist prin Bulgaria si circa 100 au fost ucise in timpul acestor tentative.

Potrivit Comisiei oficiale, granicerii bulgari erau rasplatiti cu 20 de zile de concediu suplimentar, dar si cu un ceas, pentru prinderea acestor persoane.
Considerata ca fiind una dintre cele mai fidele aliate ale Moscovei, Bulgaria a fost deseori invocata in asasinarea, cu ajutorul unei umbrele, a disidentului Georgi Markov la Londra si in tentativa de asasinare a Papei Ioan Paul al-II-lea in 1981.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.