Parlamentarii europeni toaca fondurile comunitare dupa bunul plac

La Parlamentul European este pe cale sa explodeze un scandal financiar urias, ale carui amanunte, cuprinse intr-un raport de audit efectuat la inceputul anului in curs, sunt, deocamdata, tinute sub cheie, departe pana si de ochii OLAF.

Secretomania nu va mai dura insa mult timp, neregulile grave dezvaluite in legatura cu cheltuirea sumelor alocate asistentilor legiuitorilor comunitari urmeaza sa fie devoalate de un al doilea raport, purtand semnatura europarlamentarului danez Paul Van Buitenen. Puteti citi mai multe detalii, inclusiv un interviu acordat in exclusivitate ZIUA de europarlamentarul danez, Paul Van Buitenen, pe www.ziua.ro.

La data de 9 ianuarie 2008, Robert Galvin, auditor la Parlamentul European, semneaza versiunea finala pe un raport absolut exploziv de 92 de pagini care priveste nereguli extrem de grave in platile facute pentru asistentii europarlamentarilor. El a analizat un numar de 189 de plati directe sau alocatii platite asistentilor parlamentari, exemple selectate la intamplare dintr-un total de 4700 de plati facute doar pentru luna octombrie 2004.

Datele sunt socante. Fiecare europarlamentar beneficiaza de 15.496 de euro lunar ca alocatie pentru plata asistentilor atat de la Bruxelles, cat si de la biroul din tara de origine. In total, vorbim despre 785 de europarlamentari, ceea ce reprezinta o suma anuala pentru alocatiile pentru asistenti de 140.000.000 de euro, adica 10% din bugetul PE. Din 2004 pana acum, Legislativul comunitar a fost extrem de generos din banii contribuabililor europeni, caci a modificat de patru ori, evident prin marire, asa numitul PEAM (Payment of Expenses and Allowances to Members): de la 12.576 la 14.865 de euro, apoi la 15.222 si, in fine, acum, la 15.496 de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.