Coreea de Nord a anuntat suspendarea completa a dialogului cu Coreea de Sud, dupa ce autoritatile de la Seul au refuzat sa prezinte scuze in urma declaratiilor pretins belicoase ale comandantul fortelor armate sud-coreene, generalul Kim Tae-Young.

Acesta declarase ca armata sud-coreeana va lansa atacuri asupra obiectivelor nucleare nord-coreene, in cazul in care regimul comunist va oferi indicii privind intentia de a ataca Sudul cu arme nucleare. Afirmatiile au fost interpretate de Coreea de Nord drept o aluzie la un atac militar preventiv. In mesajul de raspuns, regimul de la Phenian ameninta Coreea de Sud cu “masuri militare”, care “vor preface sudul in cenusa”.

Coreea de Nord a lansat un atac verbal virulent si la adresa presedintelui sud-coreean Lee Myung-Bak, apreciind ca “regimul conservator sud-coreean indreapta relatiile nord-sud catre confruntare si catastrofa”. La apelul presedintelui sud-coreean pentru dialog imediat, Phenianul raspunde ferm: “Militarii nostri nu poarta discutii fara continut”.

Lee Myung Bak, castigatorul alegerilor prezidentiale din decembrie 2007, este promotorul unei linii mai dure fata de Phenian decat predecesorul Roh Moo-hyun, care a dat frau liber investitiilor de miliarde de dolari in Nord, sub semnul unei politici de deschidere. “Ceea ce dorim noi este un dialog mai direct intre cele doua Corei”, a explicat presedintele de la Seul, in primele sale comentarii de la izbucnirea crizei diplomatice. Aceasta a fost declansata de Nord saptamana trecuta, la 27 martie, prin expulzarea specialistilor sud-coereni de la un complex industrial dezvoltat in comun.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.