Cipriotii greci si turci au dat jos baricada care i-a despartit vreme de jumatate de secol, prin deschiderea strazii Ledra - principala strada comericala a capitalei Nicosia (ultima capitala divizata) - punct care devenise un simbol al divizarii Ciprului.

Pe strada Ledra a fost inaugurat oficial punctul de trecere intre partile greaca si turca ale orasului, practic intre Republica Cipru, membra UE, si autoproclamata “Republica Turca a Ciprului de Nord”, informeaza Cronica Romana.

Dupa cum relateaza Ziua, portiunea lunga de 80 de metri de pe strada Ledra din Nicosia a fost deschisa circulatiei pietonilor, in cadrul unei ceremonii la care au luat parte trimisi ai Natiunilor Unite, asistenti ai liderilor ciprioti grec si turc si oficiali ai misiunii ONU de mentinere a pacii.

Primii care au traversat linia verde au fost, la ora locala 9, demnitarii guvernamentali, Osdil Nami, asistentul liderului cipriot turc Mehmet Ali Talat si George Iacovou, ca asistent al presedintelui cipriot Demetris Christofias.

Primarul orasului, Eleni Mavrou, a descris deschiderea strazii interzise timp de 44 de ani traficului pietonal drept „un prim pas” spre reunificarea insulei. Un oficial ONU prezent la deschidere, Lynn Pascoe a vorbit despre “momentul cel mai favorabil” pentru o solutie in problema cipriota, dupa alegerea lui Demetris Christofias ca presedinte al Ciprului, in februarie. Acesta a avut primele convorbiri cu liderul cipriot turc, Mehmet Ali Talat, din 2004 cand fostul presedinte Tassos Papadopoulos a inghetat dialogul, si a convenit sa inceapa negocieri la obiect in vederea reunificarii in iunie. In timpul fostului presedinte au fost totusi ridicate barierele de-a lungul strazii divizate, de partea turca in 2005, iar de cea greaca anul trecut.

„Stim cu totii ca deschiderea strazii Ledra nu inseamna ca problema Ciprului este rezolvata. Mai este inca multa munca, dar deschiderea (strazii) ne ofera o privire spre ceea ce este posibi”, a spus Elizabeth Spehar, sefa misiunii ONU in Cipru, citata de Gandul.

Cu toate acestea unii oficialii s-au declarat mult mai optimisti. „Ziua de astazi este istorica. Suntem martori la distrugerea unuia din obstacolele in fata unei solutii”, a declarat Osdil Nami, asistentul liderului cipriot turc Mehmet Ali Talat. „Prin deschiderea acestei strazi speram sa fie deschis si drumul spre o solutie pentru problema cipriota”, a declarat si George Iacovou, asistentul presedintelui Ciprului, Demetris Christofias.

Potrivit EVZ, in martie 2007, autoritatile cipriote elene au demolat zidul care separa cele doua sectoare (nord si sud) pentru a-l inlocui cu un gard, la doi ani dupa distrugerea unui zid similar in sectorul turc.
In ultimele zile, echipe ale celor doua municipalitati au „cosmetizat" strada, lunga de 80 de metri, au asfaltat-o si au instalat diverse indicatoare, relateaza Adevarul.

Republica turca a Ciprului de Nord (RTCN), autoproclamata in 1983 in nordul ocupat, este recunoscuta numai de Ankara.

Strada Ledra din Nicosiaa fost impartita in doua inca din 1964, in timpul conflictelor dintre cele doua comunitati, atunci cand fortele britanice de mentinere a pacii au instalat sarma ghimpata intre sectoarele cipriot-turc si cipriot-grec din Nicosia. Zece ani mai tarziu, insula a fost divizata dupa ce, in urma unei lovituri de stat orchestrate de Atena si care viza unirea Ciprului cu Grecia, trupele turce au ocupat nordul insulei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.