Astazi, la Haga, Tribunalul penal international pentru fosta Iugoslavie (TPI) urmeaza a da verdictul contra fostului premier kosovar, Ramush Haradinaj, judecat pentru "epurare etnica" pe cand conducea gherila albaneza.

Procurorul a cerut 25 de ani de inchisoare pentru Haradinaj si cei doi co-acuzati, Lahi Brahimaj si Idriz Balaj, care au fost judecati pentru "epurare etnica" impotriva civililor sarbi si a opozantilor politici, in perioada in care conduceau Armata de Eliberare din Kosovo, UCK, intre anii 1998 si 1999.

Haradinaj (39 de ani), fost comandant al acestei miscari de gherila albaneze, este considerat un erou de numerosi kosovari. Procesul a durat un an, fiind foarte dificil pentru acuzare. De-a lungul procesului, martorii acuzarii au refuzat sa se prezinte si unii dintre ei au fost arestati la ordinul TPI si acuzati de ultraj adus Curtii.

Un fost membru al UCK, Shefquet Kabashi, le-a explicat judecatorilor ca refuza sa depuna marturie pentru ca unii martori au fost asasinati in Kosovo. Atunci cand tribunalul i-a oferit protectie, el a replicat ca o astfel de masura "nu exista in viata reala, ci doar in salile de tribunal".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.