Guvernele monarhiilor bogate in petrol din Golful Arab nu au reusit sa isi rezolve problemele legate de somaj, in pofida unei cresteri economice impresionante datorate incasarilor record din petrol, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Cea mai mare parte a tarilor membre ale Cosiliului pentru Cooperare din Golf (CCG) a adoptat programe de formare a cetatenilor lor pentru a-i integra pe piata muncii, insa sectorul privat depinde, in continuare, de mana de lucru din strainatate.

Confruntandu-se cu incapacitatea, cu lipsa calificarii profesionale sau cu reticenta cetatenilor de a lucra in sectorul privat, guvernele raman principalul angajator al autohtonilor, in cadrul CCG (Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman si Qatar).

"Piata muncii este deformata"

Un economist din Arabia Saudita, Ihsan Bu Hulaiga, a estimat ca piata regionala a muncii este deformata, in special, de deschiderea acesteia spre muncitorii straini.

"Noi nu consideram acest aspect ca fiind lipsit de importanta", a spus Bu Hulaiga, facand referire la fluxul migrator din regiune, unde strainii reprezinta aproximativ 40% din populatia totala de 40 milioane locuitori. "Este inadmisibil", a adaugat Bu Hulaiga pentru AFP, si a scos in evidenta faptul ca autoritatile saudite au eliberat in 2007 un numar record de aproximativ 1,7 milioane de permise de munca. Arabia Saudita, cel mai mare stat din cadrul CCG ca suprafata si populatie, are o populatie staina de circa 6,5 milioane de straini din 24 milioane de locuitori.

In pofida bogatiei regatului, somajul a atins nivelul de 11% din mana de lucru nationala in 2007, in scadere cu 1% fata de 2006, potrivit statisticilor oficiale. Pe parcursul vremii, sectorul public al CCG a angajat numarul maxim posibil de autohtoni in conditii favorabile de securitate a muncii si conform unui orar de lucru redus, a spus Bu Hulaiga.

Dar, din moment ce sectorul privat este principalul ofertant de locuri de munca, cea mai mare parte a monarhiilor a impus acestui sector un sistem de cote pentru autohtoni.

Statele din CCG aplica deja metode de atragere a muncitorilor autohtoni

Guvernele trebuie, intre timp, sa continue sa integreze cetatenii lor in sectorul privat prin salarii subventionate pentru a ajunge in aceeasi etapa cu sectorul public, a adaugat Bu Hulaiga.

Kuweitul aplica aceasta formula din 2003. Conducerea adauga salariilor platite de firmele private indemnizatii guvernamentale. Aproximativ 36.000 de cetateni ai Kuweitului s-au angajat in sectorul privat, a anuntat guvernul, desi functiile publice absorb 79% din forta de munca nationala, estimata in jurul a 324.000, potrivit unui raport economic recent. Insa un economist din Kuweit, Jassem Saadoun, considera ca jumatate din functionari reprezinta "un somaj deghizat", chiar daca rata somajului a coborat oficial de la 7,1% in 2003, la 5,3% in 2007. "Este o bomba cu efect intarziat. Guvernul nu va mai putea continua sa ii angajeze", a spus Saadoun, facand referire la populatia autohtona a Kuweitului, care nu reprezinta decat 3,9% din angajatii sectorului privat, intr-un stat in care cetatenii reprezinta mai putin de o treime din cei 3,4 milioane de locuitori.

Emiratele Arabe Unite, in care rata somajului ar trebui sa fie cea mai scazuta din cadrul statelor membre CCG, aplica aceeasi politica. In 2007, 2.037 de autohtoni au fost angajati in sectorul privat, potrivit directorului programului de promovare a cetatenilor, Azzah al-Sharhan.

In Qatar, locul trei in lume din punctul de vedere al castigurilor pe cap de locuitor, autohtonii reprezinta mai putin de o treime din cei 900.000 de locuitori, nu ocupa decat 2% din locurile de munca din sectorul privat, in schimbul unei taxe de 20% cerute de la guvern.

In Bahrain, aceasta taxa a coborat la 4% in 2007, fata de 15% in 2005, pentru o mana de lucru de 120.000 de persoane, in timp ce in Oman 25% din mana de lucru nationala este in somaj, potrivit ultimelor statistici oficiale publicate in 2004.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.