Un asemenea precedent nu mai exista in Zimbabwe. Robert Mugabe a castigat toate alegerile, de la proclamarea independentei, in 1980. Se pare, totusi, ca regimul sau se apropie de sfarsit. Principalul partid de opozitie sustine ca a castigat scrutinul, iar rezultatele partiale ale alegerilor de duminica par sa-i confirme victoria cu 50% din voturi.

Liderul opozitiei, Morgan Tsvangirai, s-a clasat pe primul loc in alegerile prezidentiale, inaintea actualului presedinte Mugabe. In mod normal, ar urma un al doilea scrutin dar Mugabe ar fi dispus sa renunte de acum la putere pentru a evita umilinta unei infrangeri definitive. Diplomatii occidentali spun ca in prezent se negociaza modalitatile retragerii presedintelui.

Actualul presedinte nu este unul caruia cetatenii sa ii simta lipsa. Robert Mugabe, in virsta de 84 de ani, s-a facut vinovat de incalcarea drepturilor omului si tot Mugabe este initiatorul unor prin masurile economice aberante care au dus rata inflatiei la 100.000%.

Mr Tsvangirai a declarat ca nu-si va proclama victoria pana cand nu se va incheia numaratoarea oficila a voturilor si a adaugat ca nu vor avea loc niciun fel de negocieri pana atunci.

Corespondetul BBC in Africa de Sud, Peter Biles transmite ca alegatorii sunt de parere ca presedintele Mugabe nu va putea face fata umilintelor unei inlaturari sau retrageri, chiar daca Tsvangirai va obtine un vot majoritar.