Centrul International de Cooperare sustine intr-un raport remis ziarului Cotidianul ca eforturile internationale trebuie sa-i vizeze pe traficantii de droguri, nu pe crescatorii de maci din Afganistan.

Raportul, numit „Actiunea Contra-Narcoticelor pentru Stabilizarea Afganistanului: falsa premisa a eradicarii culturilor de mac“, combate teoria studiilor recente ale Biroului ONU Contra Drogurilor si Criminalitatii (UNODC) conform careia eradicarea culturilor de mac ar stopa traficul de droguri si ar sista astfel sursele de finantare a talibanilor.

Intre 2007 si 2008, productia neta de opiu in Afganistan a atins un nivel-record de aproximativ 8,200 tone de opiu brut. Traficantii au procesat o mare parte din opiu in heroina inainte de a o exporta. In aceeasi perioada, insurgentii condusi de talibanii sprijiniti de al-Qaeda si-au extins teritoriile de operare in noi zone ale Afganistanului si Pakistanului.

Ambele tari au inregistrat un nivel neasteptat de ridicat de acte teroriste, cu predilectie duse la ca-pat de atentatori kamikaze, care au atins tinte de mare profil, cum ar fi politicianul cel mai popular in Pakistan, Benazir Bhutto, sau Hotelul Serena in Kabul.
Publicitate

Dupa 6 ani de asistenta a guvernului afgan din partea ONU si NATO, aceasta expansiune a industriei ilegale de narcotice si a actelor de insurgenta constituie un semn de intrebare la adresa strategiilor adoptate.

Biroul ONU Contra Drogurilor si Crimei (UNODC) atrage atentia asupra faptului ca suprafata de cultivare a opiului a crescut la 193.000 hectare in 2007, de la 165.000, in 2006. Recolta totala de opiu a crescut la 8.200 tone, fata de 6.100 tone in anul precedent.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.