Specialisti doresc sa afle, in urma sapaturilor, seminificatia rocilor care se afla la baza stalpilor din cercul arhitectural Stonehenge.

Cercetatorii cred ca rocile, care se presupune ca au fost aduse din Tara Galilor, sunt secretul adevaratului scop al Stonehenge, si anume de loc de vindecare.

Sapaturile efectuate la situl vechi de aproximativ 4 500 de ani vor fi efectuate de doi experti in domeniu, britanicii Tim Darvill, de la Universitatea Bournemouth si profesorul Geoff Wainwright de la Society of Antiquaries.

Cercetatorii sunt convinsi ca situl arheologic de pe Salisbury Plain era un spatiu in care oamenii veneau sa se vindece de diferite boli, iar dovada a acestui fapt sunt scheletele neolitice care prezinta diferite traume ale mebrelor sau ale capului. Tehnica moderna a demonstrat ca multe dintre persoanele ale caror schelete au fost descoperite in zona au mers mult timp pana au ajuns in regiunea din sud-vestul Angliei si, probabil, au facut acea calatorie deoarece doreau sa se vindece de o boala anume.

Ultimele sapaturi arheologice in cercul arhitectural Stonehenge au fost efectuate in 1964.

Cercetarile prezente vor stabili o varsta mai exacta si pentru cercul dublu de roci care a fost primul ridicat la Stonehenge.

Arheologii au estimat in anii '90 ca primul cerc de roci a fost ridicat in 2500 i.e.n., dar o datare mai precisa a fost imposibila in acea perioada.