Perspectiva revenirii Hexagonului in structura militara a Aliantei va modifica echilibrul relatiilor transatlantice, avertizeaza analistii

Dupa mai bine de patru decenii de absenta, Franta, care a parasit (partial) organizatia politico-militara transatlantica inca de pe vremea generalului De Gaulle, intentioneaza sa revina "cu arme si bagaje" in cadrul acesteia. Mai multi diplomati si comentatori sunt insa de parere ca un asemenea demers ar produce modificari in echilibrul puterilor.

„Revenirea Frantei la comanda NATO reprezinta un obiectiv important, de aceea suntem dispusi sa il ajutam pe presedintele Sarkozy sa il indeplineasca", a declarat recent un oficial american sub protectia anonimatului. Miscarea diplomatica a Hexagonului nu ar fi insa pe placul tuturor factorilor de decizie din cadrul Aliantei.

Conform unui oficial NATO, aceasta „mutare" ar veni intr-un moment in care fortele Marii Britanii sunt suprasolicitate, iar premierul Gordon Brown s-a angajat sa reduca gradul de implicare militara pe teatrele externe de lupta, dupa ce predecesorul sau, Tony Blair, a devenit extrem de nepopular ca urmare a „relatiilor speciale" cu SUA.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.