De la primul summit, din capitala Frantei, la ultimul, cel din Romania, Alianta Atlantica a trecut prin transformari spectaculoase

Summitul NATO, care incepe maine la Bucuresti, este cel mai important din istoria Aliantei atat in ceea ce priveste numarul participantilor, cat si al complexitatii agendei. In capitala Romaniei s-ar putea trasa viitorul relatiilor cu Rusia si gasirea unei solutii pentru misiunea din Afganistan.

Romania, careia evenimentul ii ofera ocazia de a-si demonstra "ambitiile occidentale", a cheltuit peste 26 milioane de euro pentru a-i primi pe cei 50 de sefi de stat si de guvern care vor participa la reuniune. "Este o ocazie unica. Va trebui sa mai asteptam alti 50 de ani pana sa traim ceva similar", declara, zilele trecute, pentru "Rompres", Victor Micula, secretar de stat in MAE.

Afganistanul, in prim-plan

Misiunea afgana va domina reuniunea, iar ultima declaratie a presedintelui american a incurcat si mai mult apele. Intr-un interviu acordat cotidianului "Die Welt", George W. Bush a declarat ca SUA nu-i vor mai cere Germaniei sa trimita trupe in Afganistan.

"Imi doresc decizii pe care aliatii nostri si le pot asuma. Cu alte cuvinte, nu vreau sa cer statelor nimic din ce nu pot asuma din punct de vedere politic", a precizat liderul de la Casa Alba. Ramane de vazut cum vor fi rezolvate doleantele Canadei si Olandei, tari care cer cu insistenta suplimentarea trupelor din sudul Afganistanului, acolo unde au loc luptele cu talibanii.

Toti ochii, pe Putin

In ciuda prezentei unor lideri precum presedintele american, George W. Bush, omologul sau francez, Nicolas Sarkozy, sau cancelarul german, Angela Merkel, prim-planul va fi "furat" de tarul de la Kremlin, Vladimir Putin, in cazul in care va decide, in ultimul moment, sa vina la Bucuresti, comenteaza agentia "Reuters".

"Mare parte din ceea ce se va intampla la summit depinde de duetul Bush-Putin", a declarat Frans van Daele, ambasadorul Belgiei la NATO. Nu vor lipsi insa prezentele "exotice", precum presedintele Afganistanului, Hamid Karzai, cel Uzbekistanului, Islam Karimov, sau al Turkmenistanului, Gurbanguly Berdymukhammedov.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.