Mii de ucraineni au protestat ieri la Kiev, fata de vizita presedintelui american George W. Bush, precum si fata de o aderare a Ucrainei la NATO, informeaza NewsIn.

Mii de persoane, reunite la apelul partidului comunist si al unor formatiuni socialiste, au manifestat strigand "Fuck Bush", "Fuck NATO", in centrul Kievului. Manifestantii au ars efigii ale liderului american si au purtat pancarte pe care scria "NATO inseamna razboi, moarte si lacrimi", "Nu pentru NATO" si "Bush dictatorul sangeros".

Bush a sosit ieri la Kiev, unde a retritat sustinerea Statelor Unite pentru acordarea Ucrainei si Georgiei a unui Plan de Actiune pentru Integrare. Intr-un interviu acordat cotidianului german "Die Welt", citat de Adevarul, presedintele american a recunoscut ca la summitul NATO de la Bucuresti nu se poate lua o decizie asupra invitarii Ucrainei si Georgiei in Alianta. Totusi, el admite ca acestor state trebuie sa li se ofere dreptul de a "aplica" pentru calitatea de membru.

"Cred ca este in interesul nostru sa oferim Georgiei si Ucrainei o perspectiva clara la summitul de la Bucuresti", sustine presedintele american. Liderul de la Casa Alba admite insa ca Ucraina trebuie sa faca multe progrese pana la admiterea in NATO. "tara ar trebui sa aiba posibilitatea de a-si reforma armata, economia si sistemul politic", a explicat Bush.

Cu toate ca Ucraina are cele mai mari sanse de a adera la NATO, primirea MAP de catre Ucraina la Bucuresti este problematica deoarece circa zece state printre care si Germania se opun vehement acestui lucru.

Nici Rusia nu are o pozitie favorabila fata de includerea Ucrainei si Georgiei in MAP. Dmitri Rogozin reprezentantul rusiei la NATO, a declarat intr-un interviu pentru cotidianul rus "Moskovski Komsomolet", citat de Ziua, ca includerea Ucrainei si Georgiei in Planul de actiune pentru aderarea la NATO distruge toate mecanismele existente in relatiile dintre Rusia si Alianta Nord -Atlantica.

“Vor fi distruse toate mecanismele care, cu greu, au fost stabilite pana acum si care au reglementat problemele coordonarii politicii noastre in domeniul securitatii. Prevad o dezvoltare dramatica a evenimentelor in relatiile dintre Rusia si NATO", afirma Dmitri Rogozin.

De aceeasi parere este si Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, care a atentionat participantii la summitul din Romania: "Daca Georgia pretinde sa intre in NATO cu speranta ca NATO sa intervina in conflictele din Abhazia si Osetia de Sud, atunci joaca un joc periculos".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.