Arhitectul francez Jean Nouvel, realizatorul Institutului lumii arabe din Paris, a fost distins cu premiul Pritzker, numit si "Nobelul pentru arhitectura", si a declarat ca doreste ca arhitectura sa cultive mai mult diferentele, pentru ca lumea sa nu devina uniforma, informeaza NewsIn.

Premiat cu prestigiosul Pritzker, duminica, arhitectul s-a declarat "onorat" si "putin surprins" de aceasta distinctie, si si-a exprimat speranta ca premiul il va ajuta sa "mearga mai departe".

"Sper ca vom merge in directia dezvoltarii diferentelor", a declarat artistul, cu precizarea ca doreste ca arhitectura de maine sa nu ramana "un strat de obiecte clonate pe care le vedem acum in toate orasele si pe toate continentele". Nouvel vede in schimb, pentru viitor, "o serie de micro-lumi care vor surprinde de fiecare data si care vor corespunde spiritului oamenilor care le locuiesc". Altfel, arhitectura "generica" va face lumea "din ce in ce mai uniforma si lipsita de savoare".

Jean Nouvel a conceput constructia Institutului lumii arabe (Institut du monde arabe) din Paris, deschis in 1987, ca pe o sinteza intre cultura araba si cea occidentala. Fatada cladirii incorporeaza elemente ale artei geometrice arabe si a fost realizata cu diafragme, care se deschid si se inchid la ora fixa.

Premiul Pritzker, fondat in 1979 de Fundatia Hyatt din Chicago si numit astfel dupa o familie cunoscuta pe atunci pentru interesul pentru arhitectura, este atribuit anual unui arhitect de orice origine sau nationalitate, pentru ansamblul operei, in urma unor propuneri trimise de specialisti, asemenea Nobelului.

Laureatul premiului Pritzker, cunoscut si ca "Nobelul pentru arhitectura", primeste o medalie de bronz si suma de 100.000 de dolari (63.307 de euro).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.