Opt tari ex-comuniste impreuna cu Malta au sarbatorit noaptea de sambata spre duminica, extinderea spatiului aerian Schengen.

Dupa deschiderea frontierelor terestre si maritime din 21 decembrie 2007, desfiintarea controalelor de trafic aerian in noua state, ofera pozibilitatea altor 400 milioane de persoane sa poata calatori fara pasaport in 24 de tari europene, noteaza Adevarul.

Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia si Cehia impreuna cu Malta au marcat evenimentul intrarii in Spatiul aerian Schengen („reintoarcerea in Europa", dupa cum a apreciat un oficial lituanian) prin diverse festivitati.

Potrivit EVZ, spatiul Schengen de libera circulatie numara in prezent 24 de tari, 22 din cele 27 de tari ale UE, plus Islanda si Norvegia. Ciprul, Elvetia si Liechtenstein urmeaza sa adere si ele la aceasta zona spre sfarsitul anului 2008. Romania mai are de asteptat insa.

O declaratie comuna emisa recent de ministrul roman de interne, Cristian David, si omologul sau bulgar Rumen Petkov a stabilit intentia celor doua tari de a adera la spatiul Schengen in martie 2011. Cei doi au anuntat ca, pana in vara, va fi elaborat un document care va cuprinde strategia, etapele de parcurs si modalitatile de indeplinire a acestui obiectiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.