Anuntul a fost facut in ciuda insistentelor organizatiilor pentru apararea drepturilor omului ca statele occidentale sa transmita un semnal puternic Beijingului in privinta reprimarii protestelor din Tibet.

Ministrul britanic de externe, David Milliband a declarat ca Uniunea Europeana ar trebui sa determine China sa-si ia angajamente limpezi in privinta respectarii drepturilor omului, in timp ce colegul sau sloven, Dimitri Rupel, a spus ca sportul trebuie sa fie separat de politica.

Declaratiile au fost facute la o reuniune informala a liderilor europeni, la Brdo, in Slovenia, tara care detine presedintia rotativa a Uniunii.

Chestiunea Tibetului nu figura pe agenda intalnirii, dar a fost inclusa in dezbatere in ultimul moment ca raspuns la ingrijorarea opiniei publice europene in aceasta privinta.

Unii lideri europeni, intre care presedintele ceh si premierul polonez, au anuntat deja raspicat ca nu vor participa la deschiderea jocurilor olimpice programate pentru 8 august.

Ministrul de externe german, Franz Walter Steinmeier a declarat ca Germania nu are de anulat nici o intalnire si nici nu are de facut vreun gest in legatura cu tulburarile din Tibet deoarece cancelarul Anghela Merkel nici nu planuia sa mearga la Beijing.

In schimb, premierul britanic Gordon Brown a hotarat sa mearga la deschiderea jocurilor olimpice. iar ministrul britanic de externe, David Milliband a spus la Brdo ca nu este momentul pentru un boicot.

"Este foarte important pentru noi toti ca Jocurile Olimpice sa se desfasoare cu succes pentru ca daca iti pasa de respectarea drepturilor omului in China, ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa strici Jocurile Olimpice sau sa distrugi evenimentul", a spus David Milliband.

"Ceea ce trebuie sa facem este sa convingem autoritatile chienze printr-o abordare deschisa, franca si consistenta ca respectarea drepturilor omului este o chestiune valabila in oricare an, nu numai intr-un an olimpic", a explicat inaltul oficial britanic.

La randul sau, ministrul sloven de externe Dimitri Rupel a deschis Tibetul ca pe o chestiune dificila, dar a spus ca polztica si sportul nu trebuie amestecate.

Pe de alta parte, el a cerut Beijingului sa permita accesul diplomatilor straini si jurnalistilor in Tibet.