Iritat de conflictul transnistrian, liderul de la Chisinau, Vladimir Voronin, s-a declarat prizonier al geopoliticii.

Solutionarea conflictului transnistrean este conditionata si influentata de factorii geopolitici, iar „noi suntem ostaticii geopoliticilor statelor mari", a declarat presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, potrivit agentiei Info-Prim Neo, citat de Adevarul.

El a adaugat ca marile puteri sunt implicate in solutionarea unor probleme precum cea din Kosovo, Tratatul Fortelor Conventionale in Europa (CFE), problema aderarii Georgiei si Ucrainei la NATO. "Statele mari se ocupa de aceste probleme, iar noi asteptam cu saracia noastra si problema transnistreana", a afirmat liderul de la Chisinau, subliniind ca problema transnistreana poate fi solutionata numai avand relatii bune cu Federatia Rusa si a apreciat ca relatiile cu aceasta tara, foarte importante pentru Chisinau, vor continua in aceeasi linie.

Aflat la un post de televiziune privat din Chisinau, Voronin nu a pierdut ocazia nici de data aceasta sa reproseze Romaniei lipsa dorintei de a semna Tratatul de baza si de frontiera cu Republica Moldova. "Romania (...) nu doreste sa semneze (tratatele - n.red.), pentru ca tinde (sa spuna - n.r.) ca de ce ne trebuie noua aceste acorduri, ca odata si odata noi ne vom uni si cu ce ocazie sa punem intre noi hotare?", a declarat Vladimir Voronin, potrivit Ziua.

Cel mai probabil iritarea lui Vladimir Voronin a fost provocata de numarul si amploarea manifestarilor de aniversare a Unirii din 27 martie 1918 de saptamana trecuta, desfasurate in toata Romania. Tratatul de baza si Acordul de frontiera dintre Romania si Republica Moldova sunt in faza de finalizare la nivel de experti, care trebuie sa mai faca unele "ajustari" inainte de semnarea documentelor, potrivit unei declaratii a ministrilor roman si moldovean de Externe, Adrian Cioroianu si Andrei Stratan, sustinute in februarie, in Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.