In seara de 21 aprilie, cand presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, isi va fi incheiat vizita la Bucuresti, pentru a se revedea, a doua zi, la Chisinau cu omologii lui roman, polonez, moldovean, uzbek, azer si georgian, Kievul va primi invitatie oficiala de aderare la NATO. In orice caz, asa a declarat, pentru BBC in limba rusa, seful diplomatiei lituaniene, Antanas Valionis. Prin urmare, se implinesc previziunile formulate de liderul de la Varsovia, Aleksander Kwasniewski, cu prilejul recentei sale intalniri cu Iuscenko, potrivit carora "in cel mai scurt timp Ucraina va deveni membru al Aliantei si va fi primita si in UE". Pe de alta parte, Valionis si-a anuntat, in acelasi interviu pentru BBC, intentia de a prezenta un nou concept al politicii "rasaritene" a NATO, si care, in doua cuvinte, poate fi definita drept "politica usilor deschise".

In cadrul intalnirii la nivel inalt a NATO, de la Vilnius, "va fi expus principiul cine vrea sa intre in Alianta, sa intre", a spus diplomatul lituanian. Perspectivele aderarii la NATO sunt dezbatute inclusiv la Kiev, unde se cauta caile menite sa "ocoleasca" una dintre conditiile esentiale primirii in organizatie - absenta trupelor straine pe teritoriul tarii candidate. Or, Flota din Marea Neagra a Rusiei isi are baza la Sevastopol.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.