Guvernul algerian a confirmat ca anuleaza o parte dintr-un contract militar cu Rusia, afirmand ca o parte din echipamentul trimis de Rusia este substandard. in total peste 30 de avioane de lupta MIG vor fi expediate inapoi in Rusia pe parcursul lunii viitoare.

Este se pare o initiativa fara precedent, returnarea unui echipament militar rus in valoare de aproximativ un miliard si jumatate de dolari.

Cele 34 de MIG-uri fusesera livrate Algeriei in ultimii doi ani, dar algerienii sustin ca rusii au incalcat prevederile contractului deoarece avioanele livrate nu atingeau standardul asteptat.

Contractul, care prevede si vanzarea de tancuri si avioane de antrenament, fusese semnat acum doi ani in cursul unei vizite facute in Algeria de presedintele Vladimir Putin.

In schimbul contractului el a promis sa anuleze datoria Algeriei de aproape 5 miliarde dolari ramasa din era Uniunii Sovietice.

Rusia a reactionat cu furie la decizia Algeriei de a returna cateva din avioanele cumparate.

Agentiile de presa oficiale ruse relateaza ca nu se poate reprosa nimic acestor avioane si citeaza cativa analisti militari care spun ca motivul real al deciziei Algeriei este apropierea acesteia de Uniunea Europeana si intentia ei de a cumpara in schimb avioane de lupta din Franta.

Rusia este al doilea mare furnizor de arme din lume, dupa Statele Unite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.