In capitala irakiana Bagdad au fost impuse restrictii de circulatie pana duminica, dupa una dintre cele mai sangeroase zile din ultimele luni.

In sud, la Basra, fortele de securitate irakiene se lupta cu gruparea radicala Armata lui Mahdi iar surse medicale declara ca 90 de persoane au fost ucise. Au loc ciocniri si in cartierele siite din Bagdad.

La Basra s-au dat lupte grele iar bilantul mortilor a sporit de la o ora la alta. Populatia locala sustine ca nu se mai gasesc alimente si apa potabila.

E o batalie pe care premierul Nouri al Maliki are nevoie sa o castige, iar el a promis ca va continua sa conduca operatiunea din Basra pana cand elementele insurgente vor fi anihilate.

La randul sau, clericul Moqtada al Sadr, sprijinit de Armata lui Mahdi, spune ca doreste o solutie politica pasnica.

Dincolo de declaratii insa, luptele s-au extins in mai multe orase, iar situatia e foarte serioasa si la Bagdad. Autoritatile au impus restrictii dure de circulatie.

Au avut loc mai multe ciocniri, iar in una dintre ele au fost implicati si soldati americani.

Pe parcursul zilei de joi, asupra Zonei Verzi, unde se afla ambasadele si guvernul irakian, au fost trase tiruri de mortier. Multe si-au atins tinta, insa altele au dat gres si au ucis civili aflati in apropiere.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.