Pentagonul a creat un prototip al unui avion, parca rupt din filmele SF, dotat cu arme laser capabil sa distruga un tanc aflat la o distanta de 15 Km departare.

Potrivit Ziua, ATL - sau Airborne Tactical Laser - urmeaza sa fie montata pe un avion Boeing. Raza laser, cu o latime de 10 centimetri, va incinge aproape instantaneu tintele la temperaturi de mii de grade Celsius si va taia metalul chiar si de la distanta maxima.

Datorita preciziei excelente si a actiunii limitate la aria tintei, este de asteptat ca laserul sa produca foarte mici pagube colaterale. Potrivit publicatiei "Telegraph", citat de Ziua, raza laserului va putea fi ajustata, astfel incat sa ii permita tragatorului sa tinteasca, de pilda, in rezervorul de combustibil al unui tanc pentru a-l distruge in intregime, sau sa taie o anvelopa astfel incat vehiculul sa fie obligat sa se opreasca fara ca soferul sa fie ranit.

Pina acum, noua inventie nu a fost testata in zbor, insa primele experimente de acest tip vor incepe in cursul anului 2008, noteaza Cotidianul. Laserul a fost initial montat pe un aparat Boeing 747 modificat. Ultimul prototip prevede insa utilizarea unui avion de transport de tip C130 Hercules, iar varianta finala a armei ar putea fi instalata pe o aeronava AC-130.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.