Solutia pentru rezolvarea conflictului transnistrean trebuie sa apara in cadrul unei dezbateri extinse, cu participarea Uniunii Europene, Statelor Unite si a Romaniei, a declarat miercuri Andrei Plesu, consilier pentru politica externa al presedintelui Romaniei, citat de agentia FLUX. Solicitat sa comenteze proiectul ucrainean privind Transnistria, care va fi prezentat la Chisinau la 22 aprilie, Andrei Plesu a precizat ca Romania nu are informatii despre acest document.

Oricum, reprezentantul Presedintiei Romaniei a declarat ca daca Ucraina va propune un document care are in vedere federalizarea Republicii Moldova, acest proiect nu va fi aprobat, deoarece Chisinaul are deja experienta memorandumului Kozak, informeaza FLUX. Andrei Plesu a lasat de inteles ca nici Presedintia Romaniei nu vede cu ochi buni federalizarea Republicii Moldova. "Suntem de parere ca trebuie sa vorbim despre o singura Moldova", a apreciat Andrei Plesu.

Oficialul roman a dezvaluit ca la summit-ul GUUAM de la Chisinau de la 22 aprilie, Ucraina nu va fi singura tara care ar putea propune proiecte de rezolvare a conflictului transnistrean. "Noi insine avem punctul nostru de vedere", a declarat Andrei Plesu, citat de FLUX. Astfel, una din propunerile care ar putea fi formulate de Romania este extinderea formatului de negocieri in problema transnistreana prin implicarea UE, SUA si a Romaniei, a declarat sursa citata. De asemenea, instituirea unui control vamal sever la granita transnistreana ar fi o solutie care ar stopa traficul de droguri, de persoane, de armament si alte activitati ilegale din care se alimenteaza regimul separatist de la Tiraspol, a estimat Andrei Plesu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.