Presedintele american George W. Bush va vizita Ucraina inaintea summit-ului NATO, intre altele pentru un important acord nuclear, anunta ziarul Budapest Business Journal.

Dupa cum a declarat ministrul ucrainean al Energiei, Yuriy Prodan, Kievul va semna acorduri cu Westinghouse Electric Company, privind livrarea de combustibil nuclear incepand din 2010, si cu Holtec International, pentru echipamente necesare productiei proprii de combustibil nuclear. Mai ales ultimul acord surprinde, in contextul ingrijorarilor exprimate de Washington fata de planurile Ucrainei de a produce energie nucleara proprie.

Este putin probabil ca Ucraina sa treaca la productia nucleara in scopuri militare, totusi ar fi vorba de un precedent periculos, noteaza BBJ. Ucraina, care isi produce aproape jumatate din necesarul de energie in centralele nucleare, este in prezent aproape 100 la suta dependenta de livrarile de combustibil rusesti de la compania TVEL.

Oferta americana este prima de cand presedintele Viktor Iuscenko a anuntat, in ianuarie 2006, intentia Kievului de a-si crea propriile capacitati de productie a energiei nucleare. De fapt, cotidianul citat aminteste ca, inca din 2005, principala centrala nucleara din sudul Ucrainei foloseste combustibil de la Westinghouse.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.