Potrivit Cotidianul, presedintele George W. Bush a anuntat miercuri ca a acceptat invitatia omologului sau rus de a avea o intilnire bilaterala in Rusia, pe 6 aprilie, dupa incheierea Summitului NATO de la Bucuresti. Intrevederea va avea loc la resedinta presedintelui rus din statiunea Soci, locul de desfasurare a Jocurilor Olimpice de iarna din 2014.

"Voi merge in Rusia, presedintele Putin m-a invitat in Rusia", a spus Bush la finalul unei intalniri cu presa straina de la Casa Alba, potrivit Ziua.

"Presedintele Putin m-a invitat la Soci pentru a discuta despre acordul strategic, in care scutul antiracheta este un element esential", a spus el.

"Este foarte important sa avem relatii bune cu Rusia", a mai spus Bush. "Suntem increzatori ca putem ajunge la un acord asupra unor chestiuni foarte importante", a adaugat el.

Citeste si:

Cotidianul mai adauga ca, Bush si Putin se vor concentra si pe disputa privind acordarea planului de actiuni pentru aderarea la NATO pentru Georgia si Ucraina. SUA si statele est-europene membre NATO sustin aderarea celor doua tari ex-sovietice, in timp ce Rusia, dar si Germania si Franta se opun acestei decizii.

Potrivit consilierului in probleme de securitate american Stephen Hadley, citat de BBC, aceasta intrevedere este o ocazie pentru ca cei doi lideri “ sa ajunga la un consens in chestiuni de cooperare si poate sa rezolve problemele legate de sistemul antiracheta in asa fel incat sa contureze o viitoare platforma de colaborare intre cele doua tari".

Domnul Hadley a facut precizari legate de posibila rezolvare a disputei iscata de amplasarea sistemului antiracheta american in Europa de est. "Principalul scop e gasirea unei rezolvari concrete in asa fel incat sa asiguram Rusia ca radarul si instalatia de rachete planuite a fi amplasate in Polonia si Cehia reprezinta un mod de aparare impotriva pericolelor care tintesc Europa, care tintesc Rusia - daca vreti - si nu sunt indreptate impotriva Rusiei", a subliniat domnul Hadley.