Statele Unite incearca sa-i convinga pe aliatii europeni sa adopte un plan pe cinci ani pentru a pune capat luptelor cu talibanii din sudul si estul tarii.

Cuvintele dure referitoare la viitorul NATO si la relatiile transatlantice rostite de secretarul american al apararii, Robert Gates, la inceputul acestui an, nu vor mai fi auzite la Bucuresti. Dar sursa nemultumirilor manifestate de Gates, si anume participarea diferentiata la misiunea afgana, va figura pe agenda summitului.

Un grup de tari, din care se disting Canada, Australia si Olanda, vin in capitala Romaniei cu speranta ca aici va fi stabilita o noua strategie pentru Afganistan. "Dorim obiective clare, strategii si o cooperare corespunzatoare intre componenta civila si cea militara", a precizat ministrul australian al apararii, Joel Fitzgibbon.

Premierul canadian, Stephen Harper, a prezentat, recent, in urma unei intrevederi cu omologul olandez, Jan Peter Balkenende, conditiile puse de tara sa pentru mentinerea contingentului din sudul Afganistanului, dupa februarie 2009.

Guvernul de la Ottawa doreste ca NATO sa trimita inca 1.000 de soldati in regiunea Kandahar, precum si cateva elicoptere de transport. Ministrul francez al apararii, Herve Morin, a declarat cotidianului britanic "The Times" ca presedintele Nicolas Sarkozy va discuta la Bucuresti despre necesitatea unei abordari globale asupra chestiunii afgane.

"In baza raspunsurilor ce vor fi date acestui demers global, presedintele va decide daca va trimite sau nu forte suplimentare", a mai precizat Morin, dezmintind informatiile potrivit carora Sarkozy a decis deja suplimentarea trupelor cu 1.000 de soldati.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.