Precedentul Kosovo continua sa produca efecte neasteptate. Dupa ce a alimentat sperantele de independenta ale multor comunitati etnice de pe teritoriile nationale, da apa la moara si unor proiecte politice mai vechi, cum se intampla acum in Sicilia. Emanciparea fata de Roma a devenit platforma politica in insula.

Campania pentru alegerile presedintiei Regiunii Sicilia - desfasurate la 13 aprilie, in aceeasi zi cu cele legislative - au readus in actualitate problema independentei insulei. in ultimele decenii, aceasta a fost fieful partidelor de dreapta, iar in acest an formatiunea "Miscarea pentru Autonomie" (MPA), condusa de medicul Raffaele Lombardo, este data ca favorita in preferintele alegatorilor.

Aceasta mizeaza pe cartea autonomiei si, in perspectiva, intentioneaza sa asigure formatiunii sale politice un rol similar celui jucat de Liga Nordului (separatista si xenofoba), condusa de Umberto Bossi. Lombardo a reusit sa faca un adevarat tur de forta in acest sens: l-a convins pe Silvio Berlusconi sa-l desemneze drept unic candidat al propriei formatiuni, "Poporul Libertatii", la alegerile pentru postul de presedinte al Regiunii Sicilia. in schimb, "Miscarea pentru Autonomie" l-ar putea ajuta pe Berlusconi sa castige fotolii de senatori in regiuni precum Calabria sau Campania, unde stanga este majoritara.