Ieri dimineata presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy a sosit la Londra impreuna cu mama sa si sostia lui Carla Bruni.

Vizita lui Srakozy in Marea Britanie, prima din ultimii 12 ani a unui presedinte francez in Regatul Unit, este considerata un bun inceput de colaborari armonioase intre cele doua state, precum si o sansa pentru Nicolas Sarkozy sa-si reproiecteze imaginea in tara sa, unde ea a palit recent.

inainte de sosirea in Anglia, presedintele Frantei a declarat intr-un interviu la BBC ca Marea Britanie si Franta trebuie sa imparta resursele si sa aiba o mai mare incredere una in cealalta in loc sa activeze una impotriva celeilalte.

"Intotdeauna m-am gandit ca Regatul Unit si Franta trebuie sa aiba incredere una in cealalta, ca avem aceleasi valori, aceleasi probleme, aceleasi aspiratii si sperante precum si aceiasi adversari. Am fost intotdeauna de parere ca Europa are nevoie de Regatul Unit", a spus domnul Sarkozy.

"Nu am redus niciodata politica europeana a Frantei doar la nivelul prieteniei cu Germania. Axa Paris Berlin este esentiala dar nu suficienta. si nu am incetat niciodata sa doresc o cooperare stransa cu Londra", a declarat presedintele Frantei.

Potrivit EVZ, cuplul prezidential a fost intampinat la aeroport de Printul Charles si sotia sa, Ducesa de Cornwall, iar la Castelul Windsor, de Regina Elisabeta si Printul Philip.


Liderul de la Elisey va sta in Marea Britanie 36 de ore, timp in care va avea discutii bilaterale cu premierul Gordon Brown, relateaza Cotidianul. Potrivit presei locale, cei doi politicieni au deja o relatie personala „destul de calda“ de pe vremea cind erau amindoi ministri ai Finantelor.

Principalele teme de discutie vor fi colaborarea militara din Afganistan, stabilizarea pietelor internationale de capital, controlul imigratiei si cooperarea nucleara.

Potrivit Adevarul, vizita cuplului pre­zidential francez este umbrita de fotografiile si co­mentariile rautacioase ale tabloidelor britanice, deoarece doar cu cateva zile inainte, casa de licitatii Christie’s a scos la vanzare un nud al fostului fotomodel, realizat in 1993 si afisat in toata splendoarea la sediul casei de licitatii din Londra.

Carla Bruni Sarkozy, care a luat lectii de eticheta la Palatul Elysée inainte de a se intalni cu suverana Marii Britanii, s-a declarat dezamagita de acest incident, precizand ca momentul ales de Christie’s pentru anunt "a fost incredibil de nepotrivit si dureros".

In afara acestor fotografii stanjenitoare, intens comentate, tabloidele britanice de ieri dezbateau cu ironie daca sotia lui Sarkozy se va supune etichetei de la curtea Angliei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.